DEELNEMERS 2019
TIJDENS DE 29E EDITIE TREDEN VOOR U OP…

JONG PASVEER

 LEEUWARDEN Het Pasveerkorps is voortgekomen uit de Stichting Leeuwarder Jeugd en Tamboerkorps en is vernoemd naar de slagwerkinstructeur Jaap Pasveer. Eigenlijk zijn er een drietal onderdelen: het Pasveerkorps, Jong Pasveer en de PasveerKidz. De ensembles kenmerken zich door een unieke bezetting van piccolo’s, fluiten, mallets en veel slagwerk, waaronder de bekende marinetrommen. Onder leiding van Sjoerd Westra groeide Pasveer uit tot een showband met een geheel unieke stijl met veel tempowisselingen en een spannende choreografie. Het Jong Pasveerkorps doet zeker niet onder voor haar grote broer: op het ODSC te Assen waren ze kampioen van de Juniorklasse 2019 met 79,33 punten en twee weken later met 81,71 punten Nederlands Kampioen 2019 ! Terecht dus een plaats tussen de bands met wat oudere leden op deze Taptoe Groningen. Het korps bestaat uit muzikanten tussen tien en zestien jaar.

BICYCLE SHOWBAND CRESCENDO

 OPENDE Deze showband werd in 1922 opgericht als dorpsfanfare, maar is nu overal bekend als het fietsende orkest in Volendams kostuum op klompen. Daarnaast heeft het orkest ook de beschikking over een stijlvol rood/blauw uniform. De showband startte op 1 april 1973 op de fiets en is na een succesvol eerste optreden bij de TT in Assen sindsdien niet meer afgestapt. Op taptoes en andere evenementen zijn zij een graag geziene gast en dat niet alleen in Nederland. Exotische bestemmingen als Japan, Maleisië, China en Rusland genoten reeds van de verrichtingen van Crescendo; het orkest geldt hierdoor ook als een gewild en prettig visitekaartje van ons land. De show van de fietsende muzikanten is een combinatie van fiets- en loopfragmenten die door de choreograaf tot een mooi geheel zijn gemaakt. Dit alles natuurlijk met de goed in het gehoor liggende muziek ! Natuurlijk is Crescendo ook een regelmatige deelnemer aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade waar al menigmaal eerste prijzen werden behaald. Taptoe Groningen is verheugd u te midden van al het marcherende geweld dit swingendfiets-orkest aan te kunnen bieden !

MERCURIUS MARCHING & SHOWBAND

 ASSEN Mercurius werd opgericht op 6 januari 2003 en bestaat uit zo’n dertig spelende leden. De nog jonge band is nu wel het enige nog marcherende burgerorkest van Assen en zo een waardig ambassadeur van die stad. Het korps heeft een stijlvol strak uniform en speelt goed in het gehoor liggende muziek. In de korte tijd van haar bestaan werden reeds enkele successen behaald: eerste prijzen bij de Euro- Musiktage in Bösel, KNMO Dagkampioen  te Schiedam op het onderdeel Mars beide in 2018 en in 2019 Nederlands kampioen Starklasse op het ODSC te Assen. (Open  Dutch Show Championship). Mede door dit succes staat Mercurius nu in het programma van Taptoe Groningen. De show is dit jaar getiteld: “Disney Favorites” en neemt u mee naar de betoverende sprook- Jeswereld van Walt Disney met muziek uit Star Wars, Nemo en de Muppets.

SHOW & MARCHINGBAND MVB

 MAASTRICHT De showband werd opgericht in 1953 als Maastrichtse Verkennersband en is dan ook gekleed in een herkenbaar scoutinguniform met de karakteristieke hoed. Het korps hecht aan een jong imago, waarbij de ca. 45 jongens en meisjes hun prestaties afwisselen met ontspannende aktiviteiten.  De band is het grootste jeugdkorps van Maastricht. De band heeft een instrumentarium bestaande uit trompetten, fluiten, saxofoons, baritons, trombones, sousafoons en slagwerk. Reeds acht maal was de MVB gouden medaille winnaar op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade en in 2003 winnaar van de Open European Band Contest in Engeland. Naast vele optredens in de diverse landen van Europa, ging de band drie keer op tournee naar Amerika en bezocht daar o.a. New York  City, Norfolk, Virginia, Chicago en Illinois. Ook de MVB kent een jeugdkorps in de vorm van Jong MVB. Dit korps bestaat uit jeugdigen tussenacht en vijftien jaar oud en heeft hetzelfde instrumentarium als de MVB.

RIJNMONDBAND

 SCHIEDAM Opgericht in 1929 onder de naam van “Harmonie” viert de band dit jaar haar negentig jarig jubileum met o.a. een grote reünie. De Rijnmondband heeft zo’n 25 optredens per jaar in binnen- en buitenland en kent een bezetting van ongeveer 48 spelende leden. De bezetting bestaat uit trompetten, saxofoons, trombones, baritons, sousafoons, trommen, bekkens en grote trom. Ook deze band munt uit in een strakke exercitie, Engelse stijl en een stijlvolle uniformering. Kwaliteitsverbetering staat hoog in het vaandel,  vandaar dat reeds diverse malen werd deelgenomen aan grote concoursen waaronder het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Zo werd in 2017 met de show “La Balle Rouge” een verdienstelijke vierde plaats behaald op het Wereld Muziek Concours met 93.86 punten. De nieuwe show heet “A day in the Park” die op 8 juli j.l. te Dendermonde (België) met veel succes in première ging.

SHOW AND MARCHINGBAND ISERLOHNER STADSMUSIKANTEN

 ISERLOHN (DUITSLAND) Deze band werd opgericht in 1979 als onderdeel van een schuttersvereniging; sinds 1995 is de band zelfstandig en vanaf 2000 werd een ontwikkeling ingeslagen naar showband volgens Nederlandse stijl. Het repertoire omvat muziek uit pop, rock, film en musical en onderscheidt zich dus van de bekende Duitse marsmuziek. Onderscheidend is ook het uniform welke ontleend is aan het US Marine Corps. De Iserlohner Stadtmusikanten zullen in Groningen hun befaamde Queen show uitvoeren. Met deze show werd de band dit jaar Deutscher Meister 2019 met een gouden medaille en een eerste plaats in de showranglijst ! De muziek in de show werd gearrangeerd door de Nederlander René Leckie en het geheel kende reeds een warm onthaal bij diverse taptoes waaronder de Deutschland Military Tattoo. De band heeft vele optredens, natuurlijk in eigen land (Münster, Trier, Köln, Magdeburg, Frankfurt) maar ook in het buitenland zoals Nederland en Luxemburg. De bezetting bestaat uit zo’n 53 muzikanten.

ADEST MUSICA

 SASSENHEIM De band werd opgericht op 31 januari 1952 als harmonieorkest met een drumband; na opheffing van de harmonie groeide de drumband uit tot het huidige showorkest. De band heeft nu een instrumentarium bestaande uit trompetten, hoorns, trombones (incl. bastrombone), euphoniums, sousafoons, Kl. trommen, Bekkens en Gr. Trom. De naam Adest Musica komt uit het Latijn (Ad Est Musica) en betekent zoveel als “Er zit muziek in”. De ongeveer 60 muzikanten nemen geregeld deel aan taptoes, parades en bloemen- corso’s in binnen- en buitenland. Veelal werden prijzen gewonnen op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade; zo werd in 2017 met 94.15 punten een vierde plaats behaald bij de marswedstrijden en daar- naast met 95.42 punten een tweede plaats bij de showwedstrijden. Een strakke exercitie, een flitsende show, maar bovenal de schitterende uniformering maken het plaatje compleet.
Social Media
Copyright © 2017 Taptoe Groningen